Riportok, videók
Levegőkazán
Vizes hőszivattyú
Földes hőszivattyú
Napház

Levegőboyler
OM japán napház
Közel nulla energiás épület
Elmélet
Vigyázz, sok a mondva csinált "szakember" a hőszivattyú piacon!

A jövő a levegőkazánoké

A levegőkazán, másnéven levegős hőszivattyú az egyetlen igazi
járható alternatíva napjainkban.


4 érv, ami mellette szól:

Mai gázárakon is már olcsóbban működik, mint a gázkazán. Európában a gázárak várhatóan drasztikusan emelkednek, annál is inkább, mert már most is közel kétszer annyiba kerül a nyugati országokban a gáz mint nálunk. Nálunk csak azért olcsóbb a gáz mint pl. Németországban, mert az állam támogatja. Kérdés, mennyi ideig tudja a Magyar állam támogatni a gáz árát, amikor üres a kassza.
A berendezés telepítéséhez, ami készíti a meleg vizet, fűti az épületet semmilyen engedély nem szükséges. Nincs rajta extra adó, nincs semmi olyan rakódó költség ami a későbbiekben megdrágíthatja az épület fűtési költségét. A berendezés rendkívül biztonságos és energia takarékos. A berendezés esztétikus, nem szennyezi környezetét, beruházási költsége 3-5 éven belül térül meg.


A képen látható kültéri levegőkazán blokk egy közel 2000 m2-es iroda, raktár blokkot fűt és lát el meleg vízzel.

A berendezés működése rendkívül egyszerű:

A fényképen látható berendezés alsó részében van két kompresszor.
Amikor a berendezés üzemel, a fölső részen elhelyezett két V betű alakban behelyezett hőcserélőben akkora vákuumot csinál, hogy ott a hőcserélő felületi hőmérséklete akár -70°C is lehet. Amikor az ilyen nagy mértékben lehűtött hőcserélőn egy ventillátorral kényszerítjük át a külső (akár -20°C-os) levegőt, abból a lényegesen hidegebb hőcserélő hőt tud elvonni. A külsőlevegő hidegebben, télen akár -28°C-al távozik a hőcserélőkről. A nagymennyiségű hideg levegőből a berendezés annak 8°C-al történő lehűtésével képes olyan sok energiát kivenni, hogy az egész épületet fűteni tudja. A fűtésen felül még az épület meleg víz ellátását is biztosítja.

A fényképen jól láthatóan a kompresszoroktól balra lehet látni azt a flexibilis gumicsövet, amiben a kompresszor a levegőből kinyert energiából +65°C -os meleg vizet állít elő. Az első ilyen berendezést 4 évvel ezelőtt Sukoróra telepítettük. Az elmúlt években Magyarországon több tízet, miközben tőlünk nyugatra több ezret telepítettek. Véleményem szerint a jövő fűtési berendezése.Ezen kültéri levegőkazánoknak van beltéri változata is. Ebben az esetben maga a készülék épületen belül van, a külső levegő készülékre történő vezetését légcsatornákkal oldják meg. Németországban már több olyan csarnok, irodaépület van, ahol a gázvezetéket levágták és a fűtést, melegvíz ellátást, beltéri levegőkazánokkal oldották meg.


A képen jól látni, hogy a beltéri levegőkazánok egymásra vannak helyezve. A külső levegőt két szélen szívják be, az elhasznált levegőt középen fújják ki a szabadba.

A levegőkazánok beltéri vagy kültéri megoldása esetén is lehet a rendszerre bármivel rásegíteni, de elegendő levegőkazán telepítése gáztól történő teljes függetlenséget is biztosítja.

Letöltés PDF formátumban

levegőkazán újdonság 2007
   (0.3Mb)