Riportok, videók
Levegőkazán
Vizes hőszivattyú
Földes hőszivattyú
Napház

Levegőboyler
OM japán napház
Közel nulla energiás épület
Elmélet
Vigyázz, sok a mondva csinált "szakember" a hőszivattyú piacon!

Budaligeti családi ház levegőkazánnal

A mögöttem látható épület háromszintes, összesen 320 négyzetméter alapterületű, belmagassága valamivel több, mint 3 méter szintenként, tehát összesen 1000 köbméter, amit energiával kell ellátni, ki kell fűteni. A fűtést levegős hőszivattyúval oldottuk meg, a telekre az elektromos áramon kívül más energia nincs bevezetve.

Ez a hőszivattyú tökéletesen megoldotta a leghidegebb téli napokban is megoldotta a ház fűtését és meleg víz ellátását. A meleg víz ellátásához a hőszivattyún kívül még a tetőn elhelyezett napkollektorok is rásegítenek.

Az energia felhasználás éves átlagban körülbelül 50 ezer forint a mai árakon számolva.
Számításaink szerint a levegős hőszivattyú beruházási költsége a mai gázárakat, elektromos áram árakat is figyelembe véve körülbelül 3-4 év alatt fog megtérülni.

A tetőn látható napkollektorokat valamint a hőszivattyút a THERMO Kft-től szereztük be, aki kizárólagos importőre a német gyártónak, magyarországi képviselője.

Az épületben belüli fűtést padlófűtéssel és falfűtéssel oldottuk meg. A szabályozás helységenként történik, tehát minden  helységre külön-külön betudjuk állítani a nap különböző időszakaira, egymástól eltérő hőmérsékletet is. Lényeges körülmény, hogy a tetőn látható napkollektorok Roth típusú német gyártmányú, vákuumcsöves, igen jó hatásfokkal működő napkollektorok, míg a pincében található levegőkazán Alpha-InnoTec ugyancsak német gyártmány, jelenleg a világ élvonalába tartozó konstrukció.

A mögöttem látható nyílások a levegőkazán ki és beömlő nyílásai, ezeken keresztül szívja be a pincében elhelyezett levegőkazán a kinti levegőt, illetve fújja ki azt a levegőt, amiből kivonta az energiát és ezzel az energiával fűti a lakást. Tapasztalataink szerint -20 fokos külső hőmérséklet esetén is gond nélkül biztosítja a lakáson belüli 22-23 fokos hőmérsékletet.

Itt látható az a nyílás, amiről beszéltem, tehát itt szívja, illetve fújja ki a levegőt a levegőkazán működése során.

A tőlem jobbra látható Alpha-InnoTec típusú beltéri levegőkazán biztosítja a teljes fűtést és melegvíz ellátást.

A fölöttem látható elektronika biztosítja a levegőkazán és a napkollektorok működésének összehangolását, ettől válik gazdaságossá az épület fűtési és melegvíz ellátási rendszerének működése.

320 m2-es Budaligeti uszodás családi ház energia ellátását csak egy beltéri Alpha-InnoTec levegőkazán és Roth dupla vákuumcsöves kollektorok biztosítják. Havi számla, világítással, főzéssel, meleg víz ellátással, fűtéssel kompletten havonta 50.000 Ft.

 
A riportokban látható hőszivattyús rendszereket a Thermo Kft. szakemberei tervezték, kivitelezték. A berendezéseket a Geosolar Europe Kft. forgalmazza.

További információ: a www.geosolar.hu vagy a www.hoszivattyu.org oldalakon.