Riportok, videók
Levegőkazán
Vizes hőszivattyú
Földes hőszivattyú
Napház

Levegőboyler
OM japán napház
Közel nulla energiás épület
Elmélet
Vigyázz, sok a mondva csinált "szakember" a hőszivattyú piacon!

Napenergiával működő ház a Ferenc hegy tetején.

Napenergiával működő ház a Ferenc hegy tetején, melyet a THERMO Kft. 16 éve tervezett.

Az albumot nézegetve jutnak eszembe a régi emlékeink, hogy 16 éve van annak, hogy felújítottuk a házunkat, ami olyan felújítás volt, hogy csontra elbontottunk mindent. Addigra már egy pár évet éltünk itt és rájöttünk, hogy mi az, amit jobban lehetne megcsinálni. Ennek kapcsán alakítottunk a fűtésünket is úgy, hogy hasznosítsuk a jóisten adta lehetőségeket, a napenergiát.
Ezt eléggé egyedi módon alakítottuk ki. Gyakorlatilag mi a napelemeket nem azért tettük a házra, mert úgy különösebben néz ki, hanem azért, hogy a maximális energiát kivehessük belőle, amit ezen az égövön lehet.

Szerencsés a házunknak a tájolása. Totálisan déli irányban lehetett ezeket elhelyezni. Arra is felhívnám a figyelmet, hogy a mi kollektoraink sokkal meredekebb szög alatt álnak, mint ahogy ezt általában látni lehet. Mi a téli napállásra helyeztük ezt ki, oly módon, abból kiindulva, hogy nyáron annyit termel energiát, hogy el sem tudjuk használni.

Gyakorlatilag az természetes, hogy napsütés idején az éves meleg víz használatunk az mind napenergiából van, de láss csodát, ezt fűtésre is tudjuk mi használni. Olyan módon, hogy egy olyan tartályt vásároltunk, olyan nagy hőcserélő rendszerrel, ami nem csak a meleg vizet cirkuláltatja a tartályban, hanem a fűtés visszatérőket is belevezettük.

Ehhez tartozik egy olyan elosztó hő központ, amelyik hőmérséklet szerint szabályozza azt, hogy melyik vizet engedem bele a tartályba melegedni. És, ha nem elég az energia, amit ilyen módon ki tudunk venni, akkor arra fűtünk rá.

Ezzel azt akarom mondani, hogy mi fordítva használjuk ezt, mint általában a rendszereket ajánlják. Ugyanis az alapvető különbség ott van, hogy a többi általam ismert rendszer úgy működik, hogy egy hő küszöböt előállítanak, 40-50 fokra mondjuk. És amit azon felül kapunk a naptól azt tudjuk hasznosítani. Nálunk ilyen készenléti meleg víz nincs. Bejön a kertből télen a 4-6 fokos víz, és azt melegítjük annyira amennyit kapunk kintről. Ezt viszont igyekszünk rögtön el is használni.

Ezt az automatika, a hő központ biztosítja, hogy ha az fűtés visszatérők alacsonyabb hőmérsékletűek, mint amennyit a tartályból ki lehet venni, vagy hasznosítani lehet. Azt fölveszi és utána megy melegedni. Na, most nem kell hozzá túl sok belátás, hogy fölismerjük azt, hogy nem mindegy akár a használati meleg víznél, hogy 6 fokról kell felmelegítenem 40 akárhány fok köré, vagy pedig a fűtésnél is ugyanezek a különbségek élnek.

Magyarul könnyen belátható az, hogy a téli bármilyen hideg időben egy jó napsütésnél vagy egy rosszabb napsütésnél mennyi energiát hasznosíthatunk pluszban ahhoz képes, mint amit a többi rendszer biztosít.

Mi ezt 16 éve teszteljük. Nem akarok senki sem idegesíteni vagy hergelni azzal, hogy a mai időkben milyen gázszámláink vannak az éves, havi használati meleg víz és fűtés számlánkkal, de a szomszédokéval összehasonlítva legalább 40 százalékkal alacsonyabb a havi számla kötelezettségünk, mint akik ugyanezen az égövön, ugyanezen adottságok mellett nem használnak napenergiát.

Visszatérve a rendszerre, annyit mondanék még erről a kötési elgondolásról, hogy ehhez természetesen párosul egy padlófűtés, ami vastag négy centis járólappal van burkolva. Ha átgondolom azt, amit mondtam, hogy naponta napsütés idején az alacsony hőmérséklet, ami hasznosítható egy padlófűtésnél, azt én rögtön nem direktbe, hanem egy hőcserélőn keresztül belevezetem a padlófűtésbe. Ez fölvesz annyit, vagy le ad annyit-amennyit tud. Ehhez jár egy plusz automatika, ami külön jusztírozható tapasztalat alapján. Hogy hány fokos fűtő vizet fogadok el előremenőnek, vagy hány fokos visszatérőt fogadok el előremenőnek. Ez a lényeg belőle.

Ez tapasztalat alapján beállítható. Nem kell ahhoz ragaszkodni, olyankor, amikor kemény tél van, akkor az előre beállított értékeket használjam, hiszen egy mozdulat ahhoz, hogy napközben hasznosítsam, az alacsony hőmérsékleteimet annyira amennyire csak lehet. És amikor azt veszem észre, hogy délután, amikor tél derekán 3 órakor már megszűnik a napsütés, akkor majd rá fogok fűteni annyit. Egy potenciométert kell esetleg feljebb csavarni, amit ugyancsak automatizálni lehet.

Természetes, hogy meg kell említenem azt is, hogy nem volt könnyű dolgom, hiszen én azzal együtt, hogy műszaki képzettségű ember vagyok, nem ez a szakmám. Nagyon jó társra, aztán barátra találtam Léderer Andrásban. Aki többször is figyelmeztette arra, hogy ezt a saját felelősségemre fogják megépíteni, de megépítették nekem. Sőt, olyan szinten építették meg, hogy 16 éve működik a rendszer, úgyhogy kettő alkalommal kellett, egy-egy relét kicserélni. Ami az gondolom, hogy nem a tervezés, vagy a kivitelezés hiányosságát alapozza, hanem azt, hogy a rendszer maximálisan biztonságosan és automatikusan működik.

Azt szeretjük, hogy egész nap süt a nap és állandóan világos van, nekünk ez nagyon gyönyörű.
Ezzel együtt úgy alakult az életünk, hogy azt határoztuk el, hogy mi megválunk ettől a háztól. Hát, ennek azon túl, hogy zsákutca végén, nyugodt környezetben, abszolút biztonsági környéken, mégis 590 méterre a legközelebbi buszmegállótól, de bevásárlóközpont is 800 valahány méterre van tőlünk. Pesten, nagyon sok jó kilátású, és jó adottságú terület van.

Én azt gondolom, hogy itt a Mi külön szerencsénk emellett a tájolás mellett az, hogy olyan közeli zsákutca a helyszínünk, ami egy kisdombnak a legtetején, a legfelső púpján van. Ezért nekünk a hálószobából is több kilátásunk van, mint sok, panorámásnak hirdetett egyéb építkezésnél.

Egyébként ezt szívesen megmutatnám.

A THERMO Kft. által 16 éve tervezett napkollektoros rendszer hibátlanul működik Budán, a Ferenc hegy tetején, a Gomba utcában álló, 185 nm-es csodálatos körpanorámával rendelkező házban. A ház déli tájolású, ezért maximálisan kihasználható a Nap sugárzása. A tetőn 8 db napkollektor áll, melyek érdekessége, hogy a kollektorokat meredekebb szögben telepítették, mint általában szokták, mivel téli napállásra optimalizálták a rendszert. Derűs időben a ház teljes meleg víz ellátását a napenergia biztosítja, sőt még fűtés rásegítésre is használható. A tulajdonos ennek köszönhetően 30-40 %-al kevesebbet fizet fűtésre és használati meleg víz előállítására, mint a hagyományos rendszerrel fűtő szomszédok.

Fontos megemlíteni, hogy a teljes házban padlófűtés üzemel, ennek specialitása, hogy 4 cm vastagságú márvánnyal burkolták a helyiségeket. A rendszer egyedi módon működik, mivel az egészen alacsony hőmérsékleteket is hasznosítani tudja. Ennek oka, hogy az eddig ismert rendszereknél a hőmérséklet küszöböt 45-50 fokra szokás állítani, de ebben a házban nincs tárolt, ún. készenléti meleg víz. A kertből bejövő 4-6 fokos vizet melegítik fel a napkollektorok napsütéstől függően. Amennyiben a tartályban lévő víz akár pár fokkal is melegebb, mint a padlófűtés visszatérője, már ingyen energiához jutunk! A rendszer vezérlését speciális automatika biztosítja, de manuális beavatkozásra is van mód.

 
A riportokban látható hőszivattyús rendszereket a Thermo Kft. szakemberei tervezték, kivitelezték. A berendezéseket a Geosolar Europe Kft. forgalmazza.

További információ: a www.geosolar.hu vagy a www.hoszivattyu.org oldalakon.